sobota 13. června 2015

Pojďme si zahrát Babiši nezlob se aneb kdo bude první v ČEZu


Po přečtení článku v internetovém deníku Neovlivni - Uniklý mail: Tak jedná Babiš o posílení vlivu v ČEZu (přečti zde) mě napadly tyto souvislosti:

Zdroj: wikipedie
Nejdříve se mi vybavila desková hra Člověče nezlob se a jak je potřeba čtyři panáčky dostat do domečku. Je to přesně stejný postup. Nejdříve pan Babiš hodil šestku a dostal se na dráhu. Potom na dráhu dostal svoji figurku. Hra šla dobře až se náhle objevil protihráč a vyhodil jednoho panáčka, který se vrátil na startovací pozici. Hezká hra, ale máme jí hrát v reálném životě?


Zdroj: www.neovlivni.cz

Pak jsem se dostal k samotnému ČEZu. Co je to za organizaci? Co je v ní tak kouzelného, že se do ní chtějí jednotliví kluci a holky, ale i celé party kluků a holek dostat? Co je v ní tak kouzelného, že stojí za takovou práci? Odpovědi jsem našel zde. V Nadačním fondu proti korupci se firmou ČEZ dlouhodobě zabývají.

  ČEZ je začleněn do širší sféry vlivu, který je v grafickém schématu ke stažení zde. Politika, politické strany, moc, vliv, peníze to jsou slova a hodnoty, které se točí okolo celého ČEZu. A nekončí to u této mapy. ČEZ je začleněn do celkového fungování zlojedů. Jejich vliv je znázorněn zde. Nelekněte se prvního pohledu, je to obludná koule. Stačí si však přiblížit obrázek a najednou Vám začnou vyskakovat souvislosti. Například proč byl pan Urban (ČSSD) v létě v Toskánsku. Proč tam s ním byl i tehdejší premiér (ODS).

Jak z toho ven? Zkouším se zamyslet nad slovy Karla Čapka, který pro Lidové noviny 21. 9. 1925 (před 90 lety) napsal: „Ponižuje nás nedůstojnost parlamentu, který i státní nezbytnosti vyřizuje stranickým handlem, ponižuje nás parlamentní systém, v němž bez hrubé a honorované majority by potřeby státu nebyly uhájeny. Ponižuje a skličuje nás přízemnost politického jednání, co jde vysoko nad domácí zájmy stran, je politickým exponentům tak lhostejno, jako chalupníkovi aviatika. Ponižuje nás samozřejmost, se kterou političtí machři přijímají fakt, že stát je odevzdán stranám k exploataci. Ponižuje nás osobní úroveň mnohých, z nichž strany učinily vladaře nad věcmi národa. Ponižuje nás forma i duch politiky, jež vládne pomocí nečistých kompromisů mezi bezohlednými zájmy…. Jsme-li nespokojeni, volá se na nás: Pracujte ve stranách! Ne, je-li nám čeho třeba, tedy je to pracovat proti stranám, proti vládě stran, proti hlasovací mašinérii, proti inkompetenci, proti politice za zavřenými dveřmi, proti všemohoucnosti výkonných výborů, proti našemu ponížení, proti úpadku demokracie.“

Žádné komentáře:

Okomentovat