pátek 4. září 2015

Proč si většina lidé myslí, že máme nedostatek?

„Bezdomovci“ od Matěj Baťha – Vlastní dílo. Licencováno pod CC BY 2.5 https://commons.wikimedia.org
V časopisu Vesmír jsem si přečetl zajímavou úvahu o "Hrozbě dostatku".

Docela často si přemýšlím o tom proč se naše společnost neustále honí za něčím co nezíváme dostatek. Mi se nemusíme honit za dostatkem. Ten náš vysněný dostatek tu už je akorát ho neumíme vidět. Nehledejte u mě recept na vidění. Ten si musíme najít každý sám.

V čem však spatřuji velký nedostatek v naší společnosti? Jsou to obsloužené vyšší stupně potřeb. Potřeba lásky, přijetí, spolupatřičnosti, Potřeba uznání, úcty a jako nejvyšší potřeba Seberealizace.

V článku je zmiňován Albert Einstein (věděli jste že to byl Němec?) a jeho proslov ke studentům Kalifornské technické univerzity z roku 1931.


"Pročpak nám tato skvělá aplikovaná věda, která ušetřila práci a usnadnila život, přináší tak málo štěstí? Jednoduchou odpovědí na to je: Protože jsme se dosud nenaučili používat ji rozumně. Chcete-li, aby vaše práce přinášela lidstvu více požehnání, nestačí, abyste rozuměli aplikované vědě. Starost o člověka samého a o jeho osud musí vždy být hlavním zájmem veškerého technického snažení. Nikdy na to mezi svými rovnicemi a diagramy nezapomeňte!“
 V roce 2011 při sčítání lidu, domů a bytů statistici odhalili, že v ČR je 652 000 volných bytů. V samotné Praze to je 45 500 bytů.

V 2011 se také poprvé statistici zaměřili na lidi bez domova. Za tímto účelem se spojili s neziskovým sektorem, který pomáhal nejdříve s nastavením metodiky a později i se samotným sčítáním. A jak sčítání dopadlo?  Na území české republiky bylo v roce 2011 11 500 bezdomovců a z toho v Praze 1 254. Pokud si myslíte, že praha vyhrává tak to dle čísel není pravda. Nejvíce bezdomovců je v Moravskoslezském kraji a to 2 500.

Žijeme v době, kdy všechny naše základní potřeby (vizte Maslowova pyramida) jsou zajištěny. Základní tělesné, fyziologické potřeby máme zajištěny. Obživu 10 500 000 obyvatel ČR (ČR je ve všech základních plodinách soběstačná) je schopno zajistit 2,5% práceschopného obyvatelstva (v USA to je dokonce 0,5%). Potřeba bezpečí a jistoty. Převedeno domov = bydlení má v ČR taktéž zajištěno 100% obyvatel. To že někteří tohoto dostatku nevyužívají je, pro mě, důkaz neschopnosti vnímat realitu.

V čem však spatřuji velký nedostatek v naší společnosti? Jsou to obsloužené vyšší stupně potřeb. Potřeba lásky, přijetí, spolupatřičnosti, Potřeba uznání, úcty a jako nejvyšší potřeba Seberealizace.



Maslowova pyramida potřeb (zdroj: WIKI)
Potřeba seberealizace
Potřeba uznání, úcty
Potřeba lásky, přijetí, spolupatřičnosti
Potřeba bezpečí a jistoty
Základní tělesné, fyziologické potřeby

Žádné komentáře:

Okomentovat